5 tips ter voorbereiding frontend stage
Posted at November 23, 2011
Dit is een oud artikel die mij erg geholpen heeft, ik liep namelijk mijn stage bij The Next Web. En ja dat is echt heel vet.
Ik hoor vaak studenten om me heen die zich willen profileren in frontend webdevelopment. In de V1 merk ik af en toe dat jaargenoten interesse hebben in frontend en een stage zouden willen richting dit vakgebied. Voor die studenten deze post met wat tips om jezelf te ontwikkelen in dit vakgebied.
Stap 1: begrijp de basis
Binnen de studie CMDA worden een hoop vakken aangeboden die heel handig als je die kant op wil. Zorg dat je ze beheerst: push jezelf in deze vakken in plaats van je alleen aan de basiscriterea te houden. Zorg dat je alle behandelde stof begrijpt door hier vragen over te stellen. Lees de (verplichte en niet verplichte) literatuur bij het vak.
Stap 2: Verdiep je in een expertise
Binnen het vak gebied kan je een aantal kanten op, als jij ervoor kan zorgen dat je een richting goed kan heb je iets te bieden bij stagebedrijven. Profileer je bijvoorbeeld in HTML, CSS, Javascript, de DOM, webGL, browsers of HTML5 (en CSS3). Verdiep je in dit onderwerp, snap het en lees erover. Zorg dat jij degene bent naar wie mensen toekomen als ze jouw expertise niet begrijpen.
Stap 3: Maak, maak, maak
De beste manier om frontend te leren is door het veel te doen. Maak websites in het kwadraat. Begin bijvoorbeeld bij een Portfolio (van je eigen CMS tot een WordPress thema tweaken tot een tumblr blog) en verzin nieuwe doelen voor websites: hou een blog bij van iets (anders) wat je interessant vindt, verzin projectjes, zoek klanten die je betalen om websites te maken.
Stap 4: Stay up to date
In onze wereld gaan de ontwikkelingen hard, HTML5 staat al een tijdje aan onze deur te bonken of er is wel weer een nieuwe versie van ECMAscript uit (Javascript) en Adobe tekent de doodvonnis van Flash. Twitter is een goed medium om te zorgen dat je af en toe wat ontwikkelingen mee pikt (als je al op twitter zit, ga eens op zoek naar webdevelopers die je interessant lijken). Onlangs heeft Paul Irish (een guru in het vakgebied) een lijst met meer dan 250 RSS feeds van blogs die zich bezig houden met het vakgebied gepubliceerd.
Stap 5: Share your code
Vind je het niet zo erg dat anderen je code zien? Gooi het op github! Dit helpt niet alleen anderen maar dit biedt ook mogelijkheden om samen te werken met andere coders en je eigen skills te verbeteren. Ook kan je snel aan anderen laten zien wat je hebt gemaakt.